PERSBERICHT 10-01-2023

Glaucoom: Krijg geen spijt, check op tijd

Hoge oogdruk, verminderd gezichtsveld; het zijn gevolgen van de oogaandoening glaucoom. In 2020 waren er bij de huisarts 338.500 mensen bekend met glaucoom. Het is daarmee de meest voorkomende oogziekte in Nederland. 25% van de glaucoom patiënten is bij overlijden blind aan één oog, 10% aan beide ogen. Tijdige opsporing en behandeling kan blijvende schade voorkomen. Om die reden vragen de Oogvereniging en de Optometristenvereniging (OVN) tijdens de Internationale Glaucoomweek (12 t/m 18 maart 2023) aandacht voor deze oogaandoening. Bij Fer Vriesman Opticiens & Optometristen  in Emmeloord vindt u meer informatie over de activiteiten in de Glaucoomweek en kunt u terecht voor een oogonderzoek.   

Een sluipmoordenaar, zo wordt de oogaandoening glaucoom ook wel eens genoemd, omdat in het begin niet veel klachten merkbaar zijn. In 2020 waren er in totaal 338.500 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, 146.800 mannen en 191.700 vrouwen. Dit aantal neemt toe met de leeftijd (Bron: Vzinfo).   
Wanneer er eenmaal schade is aan het oog, is dit niet meer te herstellen. Tijdige opsporing en goede behandeling (veelal met oogdruppels) kan verdere schade aan het oog en blindheid/slechtziendheid voorkomen.

Risicofactoren

Tijdige diagnose is dus van het grootste belang, maar hoe weet u dat u zich moet laten checken op glaucoom? De risicofactoren zijn leeftijd (40 jaar en ouder), erfelijkheid (glaucoom in de familie), brilsterkte (groter dan -6 of +6) en achtergrond (mensen van Aziatische of Afrikaanse achtergrond hebben een verhoogd risico). Neem in dat geval contact op met Fer Vriesman, optometrist, tel. 0527-614850,  om uw ogen te laten controleren.

Internationale Glaucoomweek

Tijdens de Internationale Glaucoomweek (12 t/m 18 maart 2023) vragen de Oogvereniging en de Optometristenvereniging Nederland aandacht voor een tijdige diagnose van glaucoom om schade aan het oog en blindheid/slechtziendheid te voorkomen.

 

Waar vind ik informatie?

Bij u in de buurt vindt u de belangrijke boodschap van de Oogvereniging en de Optometristen Vereniging terug bij Fer Vriesman Opticiens & Optometristen aan de Lange Nering 51 in Emmeloord. U kunt bij onze optometrist een screening laten uitvoeren op glaucoom. Hieraan zijn wel kosten verbonden.